Široký záběr


někdy také “zametání”

Pádlo přiložíme úplně ke špici a širokým obloukem naležato pokračujeme dozadu. Pádlo tedy obepíše čtvrtkruh kolem háčka, je lepší jej opakovat než dotáhnout vzadu k lodi. V tomto případě neplatí pravidlo “hezkého” záběru - horní ruka nemusí být nahoře a natažená - je naopak nízko u paluby.

Horní ruka může být mimořádně při tomto záběru pokrčená, ale dolní ruka pro změnu musí být natažená!
Nevyklánějte se za pádlem víc, než je pro dosah nezbytně nutné.

Široký záběr je vždy aktivní, točí z ruky a příčně posunuje loď od pádla



IMG_8706

IMG_0376IMG_1593
Široký záběr háčka, vlevo začátek, vpravo konec záběru. Vlevo si všimněte, že se háček nenahýbá za pádlem




Široký záběr zadáka: Pádlo přiložíme úplně k lodi před sebou a širokým obloukem naležato pokračujeme dozadu- narozdíl od háčka není takovou chybou záběr protáhnout až k zádi. Pádlo tedy obepíše půlkruh kolem zadáka. V tomto případě neplatí pravidlo “hezkého” záběru - horní ruka nemusí být nahoře a natažená, pádlo naopak může být u paluby, ne kolmo k hladině.
Ze širokého záběru je možné použít jen malou část - buďto úplný začátek, kdy jakoby odsuneme příď lodi směrem od pádla (to může i háček) nebo konec, což je vlastně přitažení zádi. Tyto dvě možnosti mohou sloužit k jemné korekci směru.


IMG_9653IMG_0371


Široký záběr zadáka. Horní ruka nemusí být výjimečně nad úrovní očí. Spodní ruka je natažená.


Pro otočení na místě můžeme použít široký záběr, jedním z jezdců odzadu a druhým zepředu. Druhé provedení není zrovna vzorné, ale podle šplouchající vody je vidět, kam kdo zabírá.


Tak to bylo zatáčení na klidné vodě. Při výjezdu do silného proudu někdy vzhledem k náklonu a úhlu nemůže jezdec s pádlem směrem proti proudu zabírat celou dobu širokým záběrem. Slalomáři to řeší tak, že zaberou těsně před výjezdem, během náklonu a točení lodi vrátí pádlo o něco pomaleji dopředu a hned jak je to možné, tak začínají široký záběr vpředu pro dokončení točení. To ale jen na těžké vodě, například na Lipně, jinak se pádluje stále dopředu. Pro turistiku stačí říct to, že pokud by mělo pádlování ohrozit náklon, pokud by měl proud strhnout pádlo pod loď, je lepší pro jezdce na straně přitékajícího proudu pár záběrů vynechat.
Pro pokročilé turistické pádlování široký záběr směrem k přitékajícímu proudu doporučuji, nejen že řídí loď, ale také je bezpečnější, než přímý záběr.



Široký záběr před nájezdem a po nájezdu do proudu, kdy se přitékající voda opírá do pádla a pomáhá loď rozjet. Zde platí dvojnásob, že se za pádlem nenahýbáme.



  • Vyklonění se z lodi za pádlem
  • Pokrčená dolní ruka
  • Pokládání pádla listem naplocho (na divoké vodě to může mít svoje opodstatnění)


Široký záběr a korekce směru

Stejně jako přitažení, i široký záběr je možné dělat tak, že především loď pohání a k tomu ji i řídí, ale je to ještě mnohem jednodušší: Mezi přímým a širokým záběrem je úplně spojitý přechod, čím víc dáme pádlo naležato, tím víc loď stáčí. Je možné tedy zvolit libovolný poměr řízení a pohánění.
Využití: Například tehdy, když háček mírně přetočí zadáka, zadák mírně širokým záběrem loď srovná.


Pološiroký záběr zadáka, použitý k řízení