Jezy a stupně


Pro letní vodáky je sjíždění jezů největším dobrodružstvím. Ve skutečnosti pro sjíždění jezů toho není potřeba moc umět (Jezy se dokonce ani nezapočítávají do obtížnosti řek), na prvním místě je nejdůležitější umět se rozhodnout, jestli, kudy a jak jez pojedeme.
Popis Zdeňka Šmída, že vodák-cestovatel odhadne sjízdnost jezu, třikrát se pokřižuje a potom za rachotu lodního dna jez sjede, zatímco vodák-sportovec rovněž odhadne nesjízdnost jezu, přenese loď po louce a pod jezem trénuje, dnes neplatí.
V dnešní době je to spíš tak, že vodák-půjčovní-diletant bez prohlížení a bez rozmýšlení do jezu vjede, pak se v něm buď zasekne nebo převrátí nebo utopí (případně všechno dohromady) a nebo jej sjede, drží se při tom za límec lodi a jeho zásluha na úspěchu je nulová. Vodák-plastový-kajakář jez prohlídne, zkontroluje házečku, karabinu, nůž, utažení vesty a atest helmy, jez s pádlem nad hlavou seskočí a pokud nezůstane ve válci rovnou, okamžitě do něj zespodu najíždí a co nejdéle v něm zavazí.
Zkusíme najít rozumný kompromis mezi těmito přístupy. Jezy se naučíme sjíždět co možná nejbezpečněji a terén pod nimi využijeme také.