Eskymování na C1 a především na C2


Oddíly:
Proč neeskymovat
Jak eskymovat
Nácvik
Správné provedení
Začínáme na singlu
Obrazová instruktáž na C2
Video instruktáž



Proč neeskymovat


V současné době nastupuje jiná generace hlavně kajakářů, kteří velmi rychle zvládnou eskymácký obrat a proto nějaké to cvaknutí není problém.
Ale nejlepší kanoisté s vyjímkou rodea musí zvrhnutí třeba i úspěšně zakončené eskymákem maximálně eliminovat, ve slalomu většinou znamená neprojetou branku a zásadní časovou ztrátu, při sjezdu těžké řeky je zase během eskymování nebezpečí zranění hlavy, páteře a ramen. Loď jede několik metrů až desítek metrů neřízená, často příčně na proud, hrozí přimáčknutí na kámen a to ještě ve chvíli, kdy má vodák hlavu pod vodou. Takže stručně řečeno, kdo si myslí, že když umí eskymáka, může se pustit na jakoukoliv vodu, se velice mýlí.
Proto je nejlepší mít vycvičené reflexy, které vyrovnají převácení lodi, jak jsme si vysvětlili v předchozí kapitole. Pro toho, kdo umí eskymovat, to není nic převratného - loď nakloněnou o 90 stupňů dostaneme do rovnováhy přesně stejně, jako když je v polovině eskymáckého obratu. Hlavní je si nacvičit, jak zareagovat ve zlomku sekundy na nenadálý náklon.

Na druhou stranu, znalost eskymáckého obratu je nutná. Určitě by měli umět eskymovat ti, kdo se na zavřené lodi často převrhnou a nebo jedou do terénů, kde je obtížné odplavat - to je na WW4 a víc skoro všude. Především ale vjezd do těžkých válců, protiproudů a podobně vnímá úplně jinak ten, kdo zvládá eskymácký obrat, prostě se tolik nebojí.

Pro ten přelomový okamžik, kdy na divoké vodě nelezu z vody, ale aspoň se pokusím o eskymáka, vyžaduje překonat strach z nemožnosti se nadechnout. I při neúspěšném pokusu bývá na nádech dostatek času.

Na deblu je eskymák mnohonásobně náročnější než na lodi s jedním jezdcem. Na našich řekách v podstatě není vidět turistické debly, kde by dvojice uměla eskymovat. Cvičit se dá kdekoliv, i otevřená kanoe se dá celkem snadno zvednout, ovšem s tím, že se pak loď plná vody stejně potopí.

Nutnost zvládnutí eskymáka i jeho realizace záleží na upevnění posádky v lodi: Když vypadnu, nemusím eskymovat a nemůžu eskymovat.


Jak eskymovat


Je nutné to cvičit s asistencí někoho zkušeného, který pomůže nastavit správnou polohu těla a pádla. Protože většina eskymujících na bazénech jsou kajakáři a občas nějaký singlíř, kteří to prakticky začátečníky mohou učit, uvedeme si jen specifika zvedání deblovky. Mám zkušenost, že dvojice kajakářů, kteří s jistotou umějí eskymovat, zvedá na C2 okamžitě. Jen se jim musí vysvětlit, jak si poradit s pádlem na opačné straně:
Na deblu lze eskymovat nejčastěji následujícími pěti způsoby a není to žádná výhoda oproti kajaku a singlu - je to jen proto, že eskymování na deblu je nutné přizpůsobit tomu, že každý z dvojice pádluje na jinou stranu
  • Háček přechytí pádlo
  • Zadák přechytí pádlo
  • Háček zvedá přes ruku, zadák na ruku
  • Zadák zvedá přes ruku, háček na ruku
  • Háček se přitiskne k palubě, zvedá sám zadák
Standardní postup je naučit se eskymáka v singlu a pak se domluvit, který ze způsobů si zvolíme.
Kromě stranových možností je možnost zvedat šroubem nebo pákou. U lodí s dírami u sebe, což jsou téměř všechny debly, na kterých se dá eskymovat, se ale nedají kombinace se šroubem použít - jezdci si zavazejí.

Při eskymácích na deblu je důležité současné zahájení zvedání. Někdo navrhuje různá znamení a odpočítávání, já zastávám názor, že pro sehranou dvojici, která nepřehazuje, funguje domluvení jen na “zvedáme hned”.

Body pro nácvik


  • Začínáme tím, že trénujeme pobyt pod vodou, co nejdéle, klidně, s oporou nebo pomocí pro následné zvednutí
  • Potápěčské brýle umožní pozorovat svět vzhůr nohama, ujasnit si, kde mám pádlo a koď a kde je hladina
  • Nejprve si cvičíme vracení lodi do správné polohy, bez pádla, o okraj bazénu, v mělké vodě atd.
  • Bazénové zvedání je první krok, je třeba pokračovat v řece a pak ve stále těžších terénech


Body pro správné provedení


  • Prvně zvedáme loď, hlava musí být co nejdéle ve vodě
  • Při zvedání pákou se musí pádlo pohybovat směrem od zádi k přídi, je to snazší, ale ne nezbytně nutné
  • Při zvrhnutí na opačnou stranu a zvedání pákou protahujeme pádlo co nejvíc zadem
  • Při zvedání přes ruku musí být pádlo vytočené tak, aby byl list co nejdál od lodi

Začínáme na singlu, zvedáme pákou




Ve skutečnosti se jedná o ochlazení po závodě ve slalomu za horkého srpnového dne...

Obrazová instruktáž eskymování na C2, zadák na ruku a háček přes ruku (bez přehazování pádla pod vodou)




Pádlo musí být co nejvýš u hladiny, nevadí ani vytažení až nad hladinu

Oba jezdci na C2 mají stejnou polohu těla vůči lodi a zhruba stejnou hloubku zanoření pádla


Háček zvedající přes ruku musí mít pádlo co nejdál od lodi

Hlava je stále ve vodě, i když loď je už skoro převrácená


Oba jezdci jsou v závěru předklonění

Dozvednutí na konci je hlavně na divoké vodě na tom, kdo zvedá na ruku


Ještě jednou jiný úhel pohledu










Pro děti je ideální cvičit eskymáky zábavnou formou, v bazénu nebo na moři:





Video



Nácvik eskymování v bazénu, je dobře vidět pohyb pádel. Opět se převrací prvně loď a pak těla vodáků. Všimněte si, že pádlo se dostane až k hladině a háček je táhne s natočeným listem rovnoběžně s osou lodi, takže se vůbec nepropadne do vody. To je velmi výhodné pro zvedání přes ruku, kdy se kanoista nemůže tolik naklonit za pádlem.






Návrat na začátek stránky