• 1
  • 2
  • 3
  • Úvod
  • Vodní slalom
  • Články
  • Kajakáři Jiří Prskavec a Kateřina Kudějová jsou premiérovými mistry světa do 23 let ve vodním slalomu

Kajakáři Jiří Prskavec a Kateřina Kudějová jsou premiérovými mistry světa do 23 let ve vodním slalomu

Mimořádně úspěšné vystoupení předvedli čeští vodní slalomáři na mistrovství světa juniorů a U23 ve Spojených státech amerických. Naše výprava získala ve wisconsinském Wausau celkem třináct medailí, z toho čtyři tituly mistrů světa. Hned v úvodní disciplíně mistrovství si v sobotu dopoledne po bezchybné jízdě mohl pověsit na krk zlatou medaili nový mistr světa do třiadvaceti let kajakář Jiří Prskavec.

Přesně o den později se podobný scénář opakoval v kategorii kajakářek. Naše favoritka Kateřina Kudějová si v ženském kajaku počínala, stejně jako Prskavec mezi muži,  skvěle a i ona zvítězila a po titulu evropském do 23 let vybojovala ve stejné věkové kategorii zlato i na premiérovém šampionátu světovém. Kateřině se dnes Winconsin proměnil ve zlatonosnou řeku, když spolu s Evou Ornstovou a Pavlínou Zástěrovou vyhrála i v závodě hlídek a z USA si odveze do Čech dvě zlaté. Čtvrté české zlato se zrodilo v sobotním závodě družstev deblkanoistů do 23 let, kde naše šestice Ondřej Karlovský, Jakub Jáně, Marek Šindler, Jonáš Kašpar, Jaroslav Strnad a Martin Říha nenašla mezi třiadvaceti brankami přemožitele.

Jiří Prskavec vyhrál s více než třívteřinovým náskokem na Itala Mayra. Teprve devatenáctiletý borec si po loňském bronzu na evropském mistrovství seniorů a stříbru mezi juniory může zapsat největší úspěch své kariéry. Po vítězství byl Prskavec hodně spokojený a pro web ICF uvedl: "Je to perfektní pocit, protože na všech mých předchozích světových šampionátech, jednom mezi seniory a jednom juniorském, jsem udělal hodně chyb, ale teď to konečně vyšlo a zajel jsem opravdu dobrou jízdu." Český kajakový úspěch podtrhl pátým místem vítěz semifinále Ondřej Tunka. Prskavec s Tunkou a Vítem Přindišem si navíc v závodě hlídek ve Wausau dojeli pro bronzové medaile.

Po zlatu sahala v singlu žen U23 Monika Jančová. Jančová po závodě vedla před Australankou Rosalyn Lawrencovou, jenže australská výprava podala protest na ťuk Lawrencové na brance sedmnáct a po prozkoumání videa byl protest uznán jako oprávněný a Rosalyn se posunula před Jančovou a vyhrála první zlatou na MS pro svou zemi. Monika Jančová nakonec získala stříbro s odstupem -1,38 na vítěznou Lawrencovou.

Další české stříbro se urodilo ve třetí disciplíně -deblkánoi třiadvacetiletých. Dvojici Ondřej Karlovský - Jakub Jáně zastihl šampionát ve výborně formě. Po druhém místě v kvalifikaci a vítězství v semifinále se museli Češi ve finále sklonit před výbornými Němci Behlingem s Beckerem a vybojovali stříbro. Konstantě jezdila ve Wausau i dvojice Šindler - Kašpar, které ve finále stupně vítězů kvůli ťuku unikly a oni skončili čtvrtí. Náplastí českým deblovkám bylo vystoupení v závodě hlídek, kde dvě zmiňované lodě společně s Jaroslavem Strnadem a Martinem Říhou vyhráli titul mistrů světa.

V závodech juniorů se českým lodím nedařilo tak, jako jejim starším kolegům, přesto je jistě velkým úspěchem páté místo kajakáře Ondřeje Hoška. Ve finále jela také singlkanoistka Anna Koblencová, ta obsadila osmé místo. Mistryní světa se v singlu žen stala Jessica Foxová z Austrálie, která vyhrála i kajak jako jediná získala v USA dva individuální tituly mistryně světa. Naše fanoušky však v sobotním juniorském programu nejvíce zaujal závod deblířů, kde se na stupně vítězů prosadily hned dvě české lodě. Dvojice Lukáš Rohan - Adam Svoboda skončila druhá a posádka Radek Pospíchal - Marek Cepek brala za vítěznými Rusy Kovalkov - Bogdanov bronz. Jan Raška s Matějem Šimanem skončili v individuálním finále devátí. České juniorské debly byly nejrychlejší v závodě hlídek, jenže na start se postavily pouze dvě družstva a soutěž tak nemohla být uznána za oficiální.

Stejně skvěle jak začaly soutěže na MS pro české barvy v sobotu pokračoval šampionát i v neděli, když si pro zlato dojela kajakářka Kateřina Kudějová. Kudějové se na ne úplně náročné trati ve Wausau mimořádně dařilo. Kateřina vyhrála kvalifikaci, dojela druhá v semifinále (porazila ji jen další Češka Eva Ornstová) a nejlepší byla i ve finále. "Byla jsem před jízdou hodně nervózní a necítila jsem se. Po startu to ale ze mě spadlo a bylo to dobré," prohlásila nová mistryně světa pro server ICF.  Vítězce semifinále Evě Ornstové finále tolik nevyšlo a skončila sedmá. Kudějová s Ornstovou a Pavlínou Zástěrovou přetavily ve zlato start v odpoledním závodě družstev. Druhé Britky porazilo naše trio o úctyhodných devět vteřin. Kateřina Kudějová tak dnes ve Wausau zažila famózní den, když oba své starty přetavila v titul mistryně světa. Kudějová navíc navázala na své předchozí úspěchy mezi třiadvacetiletými. V roce 2009 Kateřina vyhrála titul na mistrovství Evropy v Liptovském Mikuláši, o rok později dojela v německém Markkleebergu stříbrná a loni v srbské Banja Luce vyhrála závod hlídek.

Našim barvám se dařilo i v závodě kajakářek - juniorek, kde Karolína Galušková dojela druhá. Galušková podlehla, stejně jako před dvěma lety ve francouzském Foix, fenomenální Australance Jessice Foxové, která si tak pořádně zvýšila sebevědomí před svým blížícím se startem na olympiádě v Londýně. Foxová prošla šampionátem bez porážky, ale právě ve finále jí byla nejblíže. Karolína s vítězkou kajaku i singlu prohrála jen o 1,76s a získala ještě jednu medaili, když spolu a Barborou Valíkovou a Sabinou Foltysovou v závodě tříčlenných hlídek dojely třetí.

Dařilo se i juniorským singlířům. Po bronzu v deblkánoi obsadil třetí místo i v singlu Marek Cepek a jako jediný Čech vybojoval na MS dvě individuální medaile. V elitní desítce se objevil i člen druhé medailové deblovky Lukáš Rohan, který skončil ve finále osmý.

Česká republika ve Wausau vybojovala celkem třináct medailí a zejména vystoupení týmu do třiadvaceti let bylo více než dobré.  Tým do 23 let vybojoval v USA osm medailí, z nichž polovina má nejcennější hodnotu. Mimořádné jsou především individuální tituly kajakářů Prskavce a Kudějové. Mimořádným počinem je i dvojnásobný individuální bronz pro Marka Cepka. České mládežnické slalomové reprezentace se budou snažit na úspěch z Wausau navázat v září na mistrovství Evropy ve slovinském Solkanu.

Kompletní výsledky naleznete na stránkách SIWIDATA

Příloha - výsledky finálových jízd na MSJ a MS U23 ve Wausau

Sobota 15. 7.                           

K1 muži U23

1.         CZE      Prskavec          Jiří                    102.42

2.         ITA        Mayr                 Lukas                 105.83

3.         USA      Powell               Richard             107.01

5.         CZE      Tunka                Ondřej               107.16

                                               

C1 ženy U23

1.         AUS      Lawrence          Rosalyn            142.98

2.         CZE      Jančová           Monika             144.36

3.         GBR     Spencer             Alice                 147.64

                                               

C2 muži U23

1.         GER     Behling              Robert               116.58

                         Becker              Thomas

2.         CZE      Karlovský         Ondřej             119.60

                         Jáně                 Jakub  

3.         POL      Wiercioch          Michal               121.48

                         Majerczak          Grzegorz           

4.         CZE      Kašpar              Jonáš                123.35

                         Šindler               Marek   

9.         CZE      Strnad               Jaroslav            136.85

                         Říha                  Martin   

                                               

K1 muži Junioři

1.         SVK      Urban                Miroslav             109.34

2.         FRA      Scianimanico      Tom                  110.47

3.         SVK      Grigar                Jakub                113.17

5.         CZE      Hošek               Ondřej               114.69

                                               

C1 ženy Juniorky

1.         AUS      Fox                   Jessica             129.19

2.         GBR     Franklin             Mallory              142.53

3.         GBR     Woods              Kimberly            145.19

8.         CZE      Koblencová        Anna                167.15

 

C2 muži Junnioři

1.         RUS     Kovalkov           Pavel                128.62

                         Bogdanov          Artem

2.         CZE      Rohan              Lukáš               130.34

                         Svoboda           Adam

3.         CZE      Pospíchal         Radek              132.67

                         Cepek               Marek

10.        CZE    Raška               Jan                    207.89

                        Šiman               Matěj                

 

3 x K1 muži U23 hlídky

1.         Itálie                              117.58

2.         Francie                          118.44

3.         Česká republika           119.62

 

3 x C1 ženy U23

1.         Austrálie                         159.73

2.         Německo                        173.09

3.         Velká Británie                 193.49

4.         Česká republika              208.90

 

3 x C2 muži U23

1.         Česká republika           144.53

2.         Velká Británie                 145.62

3.         Německo                       146.50

 

3 x K1 muži Junioři

1.         Slovinsko                      127.20

2.         Austrálie                        134.47

3.         Německo                       135.02

5.         Česká republika            140.05

 

3 x C1 ženy Juniorky (neoficiální)

1.         Austrálie                        256.10

 

3 x C2 muži Junioři (neoficiální)

1.         Česká republika         160.39

2.         Velká Británie               187.24

 

 

 

 

Neděle 16. 7.

K1 ženy U23

1.         CZE      Kudějová          Kateřina           117.11

2.         GER     Poeschel            Cindy                119.24

3.         FRA      Newman            Nouria               120.73

7.         CZE      Ornstová           Eva                    129.62

 

C1 muži U23

1.         ITA       Colazingari        Robert               111.68

2.         GER     Anton                Franz                114.01

3.         SLO      Berčič               Anze                 116.19

 

K1 ženy Juniorky

1.         AUS      Fox                   Jessica             120.23

2.         CZE      Galušková       Karolína           121.99

3.         AUT      Wolffhardt         Viktoria             128.64  

 

C1 muži Junioři

1.         FRA      Joly                   Cedric               119.12

2.         GER     Soeter               Dennis              121.48

3.         CZE      Cepek               Marek               123.39

8.         CZE      Rohan               Lukáš                127.44

 

3 x K1 ženy U23

1.         Česká republika           139.50

2.         Velká Británie                 148.56

3.         Francie                           149.30

 

3 x C1 muži U23

1.         Slovinsko                       126.49

2.         Francie                          127.37

3.         Česká republika           129.85

 

3 x K1 ženy Juniorky

1.         Velká Británie                 146.69

2.         Německo                        154.62

3.         Česká republika           157.91

 

3 x C1 muži Junioři

1.         Francie                          140.98

2.         Velká Británie                144.46

3.         Rusko                            145.61

8.         Česká republika            192.21


Partneři vodního slalomu

Skupina ČEZUniqaBIG SHOCK!Auto PodbabskáGalasportGRMHikoPLANTinspektaAlpinePRO

 

Činnost podporována institucemi

Národní sportovní agenturaArmádní sportovní centrum DuklaVictoria - Vysokoškolské sportovní centrum MŠMT

 

Mediální partneři

Česká televizeRadiožurnál

 

Příprava Juniorské reprezentace probíhá za Podpory

NadaceCEZ

 

Fyzioterapii Reprezentačního družstva "A" zajišťuje

Monada - klinika komplexni rehabilitace

 

Facebook ICF

Kanoe.cz

Český vodácký server


Český svaz kanoistů, z.s.
Zátopkova 100/2
+420.242429245
info@kanoe.cz
Po-Pá: 9.00 - 16.00

Uložit
Uživatelské nastavení cookies
Stránky využívají cookies pro zajištění co nejlepšího fungování pro čtenáře. Pokud se rozhodnete odmítnout použití cookies, nemusít stránky fungovat dle vašich představ.
Přijmout vše
Odmítnout vše
Číst více
Nezbytné
Tytot cookies jsou potřebné pro zajištění správného fungování webu. Tyto nelze vypnout.
Admin Tools
Přijmout
Analyticcké
Nástroje pro analýzu dat návštěvnosti stránek.
Google Analytics
Přijmout
Odmítnout